onsdag 5 september 2012

Skolmat

Under sommarmånaderna så har barnen varit tvungna att ta med sig niste (matlåda) för då har det inte funnits det s k smørjemåltidet på barnehagen.
Att fixa tre matlådor tar ju sin lilla tid trots allt så det var riktigt skönt nu i måndags när de kom igång igen med måltiden där.Och en som koste sig var lilla Felicia,hon åt och njöt av att få välja pålägg :-)
Det är ju inte gratis att äta där heller utan vi får en räkning på de måltiderna.

För hur det nu än är i det här rika landet så får ju inte barnen någon lagad mat utan de får ta med sig hemifrån.
Det tog tid innan det gick upp ett ljus för oss i vintras att barnen inte fick lagad mat.
Vi frågade gång på gång om vad de ätit idag och det ständiga svaret var skeva (smörgås).
Norrmännen är ett riktigt smörgåsfolk,det äts dygnet runt i alla format.Majonäs är väldigt populärt pålägg och att värma mackor med ost i micron.
Har nog aldrig sett ett sådant majonnästokigt folk som här.I perioder så har vi två döttrar som är lika tokiga.

Nu när Eric börjat på skolan så var det dags att beställa mjölk om vi ville att han skulle ha det?!
Ja de vet då vad de skall tjäna pengar på.Klart att han skall få mjölk om han vill det.Ett litet mjölkpaket om dagen kunde jag beställa.
Första dagen fick han med sig pannkaka och han var den enda av de resterande i klassen som hade mat med sig.
Det är ju líte konstigt attt det är så som det är.Så viktigt som det är med mat för de små liven för att orka med.Det är ju inte som att Norge är ett fattigt land......

Ibland får de dock varm mat.Igår bakade Tindras grupp rundstycken.Vid de tillfällen som någon fyller år så får bursdagsbarnet (födelsedagsbarnet) välja antingen Tomatsuppe,korv med bröd eller spaghetti och köttfärs som de alla skall äta.
Ibland bakas det pizza :-).Så det finns allt tillfällen då det bjuds på annat än skeva.

2 kommentarer:

  1. Ja, skolmat ligger mig mycket varmt. I USA finns mycket att önska: chips, pizza, mackor. Det är ett smörgåsätande folk här med ;)

    Det är jätteviktigt med bra frukost, bra skollunch. Vet inte om det finns en stark föräldrarepresentation vid skolan men jag skulle inte bli förvånad om det finns andra föräldrar som tycker lika, kanske det finns möjlighet att påverka med konkreta förslag?

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du Lotta du har ju faktiskt rätt i att det är ett smörgåsätande folk där med.Nu vet jag inte hur det är i resten av det här lilla landet men här är de väldigt noga med att det inte skall vara något socker till maten.Så på barnehagen och även det som kallas SFO (som finns tillgängligt före skoldagens start och efter skoldagen)får de t ex inte dricka äpplejuice för att det innehåller socker.Och innan vi visste det här så hann vi skicka med både äpplejuice och smörgås med bredbar choklad.Det är ju intressant varför det inte lagas mat här.Varför inte ta steget och bli förmodligen den första kommunen som har lagad skollunch.Tack Lotta,det där tåls ju att spinna vidare på :-)

      Kram!!

      Radera

Lämna gärna några rader så blir jag glad!